Vaak hoor ik in mijn praktijk; “een toevoeging, daar heb ik toch geen recht op!” Dagelijks krijg ik hiermee te maken. Veel mensen denken dat ze negens recht op hebben en alle kosten van een scheiding zelf moeten betalen. Vooral veel ondernemers denken, dat ze geen aanspraak kunnen maken op een toevoeging. Niks is minder waar. Voor een groot deel van de echtscheidingszaken verzorg ik de aanvraag van een toevoeging voor een van de partijen. Veel mensen zijn opgelucht als ik ze wijs op de mogelijkheid van een toevoeging. Een scheiding een peperdure aangelegenheid, bovendien is het leven is al zo duur geworden door de huidige inflatie. Dat de scheiding nu toch aangevraagd kan worden en de kosten beperkt blijven is voor velen een mooie meevaller. Geen zorgen meer over de kosten van de scheiding, want er zijn al zoveel zorgen in deze situatie.

Een toevoeging is een gesubsidieerde Rechtsbijstand voor de kosten van Mediation. Een mediator kan een toevoeging aanvragen afhankelijk van inkomen en eigen vermogen. Dit wordt in de advocatuur wel eens een pro deo advocaat genoemd. Bij een mediator is hier veel minder over bekend. Een MfN register mediator kan een toevoeging aanvragen als deze mediator is aangesloten bij de Raad voor Rechtsbijstand. In dat geval betaalt de Nederlandse staat een groot deel van de kosten van de scheiding.

Meekes Mediation is aangesloten bij de Raad voor Rechtsbijstand en heeft een High Trust samenwerking. High Trust betekent dat er een snelle samenwerking is en de aanvraag binnen twee weken is verwerkt en je duidelijkheid hebt of je in aanmerking komt. In dat geval betaalt je alleen een eigen bijdrage. Voor Mediation is een lage of een hoge eigen bijdragen van € 58,00 of € 115,00 (afhankelijk van het inkomen in het betreffende peiljaar). Ga voor meer informatie naar: www.rvr.org of neem contact op met Yvonne.