Checklist voor het scheiden / uit elkaar gaan

Checklist voor het scheiden / uit elkaar gaan

Deze checklist helpt je bij het (opnieuw) organiseren van je geldzaken als jij en je partner uit elkaar gaan.

 1. Ga na wat er is vastgelegd

  Bij een huwelijk en een geregistreerd partnerschap zijn een heleboel (financiële) zaken wettelijk geregeld als je gaat scheiden. Lees deze brochure van de Rijksoverheid. Hier vind je antwoorden op een aantal veelgestelde vragen. Kijk – als je samenwoont en uit elkaar gaat – in je samenlevingscontract welke afspraken je hebt gemaakt.

 2. Partneralimentatie

  Partneralimentatie is alleen van toepassing bij scheiding na een huwelijk of geregistreerd partnerschap. Dit gaat via een advocaat en de rechtbank. Samenwonenden betalen geen partneralimentatie als ze uit elkaar gaan. Lees in deze brochure hoe partneralimentatie in zijn werk gaat.

 3. Geef je scheiding door aan je pensioenuitvoerder

  Heb je partnerpensioen, geef dan je scheiding door aan het pensioenfonds. Als je getrouwd was of een geregistreerd partnerschap had, kun je het opgebouwde ouderdomspensioen verdelen door dit formulier (Rijksoverheid) in te vullen en op te sturen aan je pensioenuitvoerder. Vraag bij je pensioenfonds na hoe het zit met nabestaandenpensioen. Lees de volgende brochure(Pensioenkijker.nl)

 4. Gezamenlijke woning? Neem contact op met de hypotheekverstrekker of de verhuurder

  Als je samen met je ex-partner een koophuis hebt, en één van jullie blijft in het huis wonen, dan moet de ander uit de hoofdelijke aansprakelijkheid worden ontslagen. Dit gebeurt uiteindelijk bij de notaris, maar je moet contact opnemen met je hypotheekverstrekker. Als het huis meer of minder waard is geworden, dan deel je de winst of het verlies. Lees bij Vereniging Eigen Huis waar je nog meer aan moet denken als je met je ex-partner een huis hebt. Woonden jullie in een huurwoning? Kijk dan in het huurcontract wat je moet doen in het geval van een scheiding.

 5. Check de gevolgen voor je belastingaangifte en – teruggave

  Uit elkaar gaan, kan gevolgen hebben voor het fiscaal partnerschap. Het is dan verstandig om voorlopige teruggave aan te vragen of je voorlopige teruggave te wijzigen via de Belastingdienst. Betaal je partneralimentatie, dan kun je deze aftrekken van je aangifte.

  Meer weten over de wijzigingen bij de Belastingdienst wanneer u gaat scheiden? Check dan ook volgende pagina:www.belastingdienst.nl/scheiden met onder andere een interactieve video.

 6. Heb je recht op toeslagen?

  Als je uit elkaar gaat, kan het zijn dat je recht hebt op toeslagen. Ga naar berekenuwrecht.nl om te kijken of dit voor jou geldt. Als jij of je ex-partner al toeslagen ontving, dan moet je het feit dat je uit elkaar bent doorgeven aan de Belastingdienst (dit hoeft alleen bij samenwonen; bij huwelijk of geregistreerd partnerschap geeft de gemeente het door aan de Belastingdienst).

 7. Maak een nieuwe begroting

  Als gevolg van je scheiding verandert je financiële situatie waarschijnlijk drastisch. Maak een nieuw overzicht van je inkomsten en uitgaven. Dit kan met het Persoonlijk Budget Advies.

 8. Verdeel de gezamenlijke rekeningen

  Maak een lijst van (gezamenlijke) rekeningen en noteer het saldo op deze rekeningen op de datum dat je gaat scheiden. Bepaal wie welke rekeningen houdt en welke rekeningen worden opgeheven. Vraag bij je bank na hoe je de rekeningen op één naam zet. Check ook welke automatische betalingen en incasso´s jullie hebben zet deze stop of pas ze aan als dat kan.

 9. Welke verzekeringen hebben jullie samen?

  Maak een lijst van alle verzekeringen en bepaal per verzekering wat er moet gebeuren. Soms is het voldoende om de naam op de verzekering te veranderen. Maar in andere gevallen – vooral bij levensverzekeringen – is het ingewikkelder. Lees hier waar je aan moet denken en wie je moet informeren.

 10. Verdeel bezittingen en schulden

  Maak afspraken over het verdelen van gezamenlijke bezittingen en schulden. Hier vind je tips voor het verdelen van de inboedel.

 11. Leg je afspraken vast in een echtscheidingsconvenant

  De afspraken die je maakt kun je vastleggen in een echtscheidingsconvenant. Maak hiervoor een echtscheidingsplan. Dit kun je ook gebruiken als je samenwoonde. Bij een echtscheiding en geregistreerd partnerschap met kinderen beslist de rechter uiteindelijk over de scheiding. Als je hulp nodig hebt van een advocaat of mediator, kun je terecht bij de Vereniging van Familierechtadvocaten. Het ontbinden van een samenlevingscontract gebeurt meestal bij een notaris.

 12. Kinderalimentatie

  Totdat je kinderen 21 jaar zijn, heb je onderhoudsplicht. Tot en met hun 18e heb je te maken met kinderalimentatie. Je kunt met je ex-partner de hoogte van de alimentatie bepalen. De rechter stelt het bedrag uiteindelijk vast. Lees meer over kinderalimentatie op Rijksoverheid.

 13. Ouderschapsplan

  Als je samen kinderen hebt, moet je verplicht een ouderschapsplan maken, waarin je afspraken opschrijft die je met je ex-partner maakt over de kinderen. Bijvoorbeeld over wie wat betaalt en over kinderalimentatie. Als je hier hulp bij nodig heeft van een advocaat of mediator, kun je terecht bij de Vereniging van Familierechtadvocaten.

 14. Inkomensregelingen

  De tegemoetkomingen voor schoolkosten, heffingskortingen, kindgebonden budget en huurtoeslag gaan naar één ouder. Hetzelfde geldt voor de kinderbijslag. Neem afspraken die je hierover maakt op in het ouderschapsplan.

 15. Co-ouderschap

  Als je kiest voor co-ouderschap, vind je hier een aantal praktische tips.

Bron: www.wijzeringeldzaken.nl

Wilt u weten of ik u kan helpen?

Neem vrijblijvend contact met mij op.

ContactBel mij terug